elemzések

A Lyon veszélyes fegyverei – Taktikai elemzés

Még szombat este biztossá vált, hogy meglepetésre a Lyon lesz a Bayern ellenfele a BL elődöntőben. Egy olyan  csapatról van szó, amely taktikailag egyáltalán nem hasonlítható a Barcelonához. 

A City ellen jól megfigyelhetővé vál a francia csapat játéka és annak erősségei.  A manchesteri csapat egy szokatlan 3-5-2-es felállással kezdett a Lyon ellen, de Rudi Garcia, a Lyon edzője tisztában volt vele, hogyan bontsa meg az angolok játékának egyensúlyát.

Példás védekezés

Egy 5-3-2-es felállást alkalmazva a Lyon egy rendkívül masszív  védelmi vonalat alakított ki a pálya középső harmadában, amely folyamatosan elfojtotta a City középpályáját, így Pep legénysége képtelen volt megszokott ritmusban járatni a labdát támadásépítés során.  Ezzel a City támadójátéka igen csak meddő lett.

Emellett azt is elérték a franciák, hogy az ellenfél ne tudjon kialakítani létszámfölényt a széleken sem . Az alábbi ábra jó példa erre: a box-to-box középpályás, Aouar megtámadja a labdás Fernandinho-t, miközben a balhátvéd,  Cornet – mivel a City nem játszott tipikus szélsőkkel ezen a meccsen – nyugodtan fönnébb húzódhatott és kísérte Walkert, nehogy az labdát kapjon a szélen.

Fontos megjegyezni, hogy Gnabry jelenlétében Cornet valószínűleg nem fog tudni majd ennyire magasan védekezni, ez pedig elősegítheti azt, hogy a Kimmich (vagy felépülése esetén Pavard) nyugodtan labdát kaphasson jobbhátvédként.

Veszélyforrások

Egy új felállás kipróbálása, pár kulcsjátékos padoztatása és egy ötúlzottan magas védelmi vonal: ezt a 3  hibát követte el Pep a Lyon ellen, ami a kiesésüskbe került.  A Bayern esetében is egyértelmen a magas védelmi vonalat kell kiemelni, mint potenciális veszélyforrást. Flick rendkívül intenzív letámadási rendszert alakított ki, ennek a hátulütői viszont a  magasan előreívelt labdák illetve a hirtelen ritmusváltások lehetnek . A franciák pedig mindkettőben igen hatékonyak.

A másik probléma akkor állhat elő, ha a Lyon képes lesz kijutni a Bayern presszingjébő. Ugyanis ez egy fiatal, erőteljes csapat, nem elcsigázott, lassú játékosok alkotják, mint a Barcelonát . A  Caqueret-Guimares-Aouar hármas személyében egy igen fiatal és fizikális középpályával is rendelkezik a Lyon, akik komoly párharcot generálhatnak majd a Thiago-Goretkza duó számára.

 

Hatékonyság a köbön

Rudi Garciának két alap koncepciója volt a City ellen és mindkettő bevált. Szerdáig pedig ezek a tervek aligha fognak változni.

Az A-terv abban áll, hogy a teljes csapat óvatosan játszik, fegyelmezetten védekezik és csak a középpályán kezdenek harcolni a labdákért. Ellenben, ahogy megszerezték azt, rögtön hosszú indításokkal árasztják el a csatárjaikat  akár direkt ívelések, akár szélre kidobott labdák formájában. Szédületesen egyszerű taktika, mégis rendkívül hatékony olyan csapatok ellen, amelyek magas védelmi vonallal játszanak. Ilyen a Manchester City és a Bayern München is…

Ha viszont ez a taktika ellenünk is beválik szerdán, lényeges, hogy beosszuk az erőnket a hajrára. A 70. perctől ugyanis – ahogy De Bruyne kiegyenlített – a Lyon taktikát váltott és itt jön a B-terv: a csapat fenebb tolta a védelmi vonalát és a csatárok egyre inkább elkezdték nyomás alá helyezni az angolok középhátvédjeit. Ez pedig a középpályásokat is segítette abban, hogy kissé megpihenjenek, mivel bő egy órán keresztül folyamatosan harcoltak a labdákért (lásd. A-terv).

Az is elismerendő, hogy a Lyon  De Bruyne egyenlítő találata után rögtön váltani tudott. A legtöbben ugyanis arra számíthattunk, hogy eddig tartott a francia csoda és a City innentől megfojtja ellenfelét a végjátékban. Hát, nem így történt…

 

Előre nem lehet megmondani, hogy ezek a módszerek  fognak-e működni a Bayern ellen. Flick rendszere ugyanis sokkal intenzívebb, mint Guardioláé, ezzel együtt viszont a védelem mögötti üres területek is nagyobbak…

 

Forrás

 

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

To Top