Südkurve Insider

Lisszabonban jártunkAmíg szerda este legtöbbünk a a TV előtt látta a Benfica elleni – a kelleténél kicsit izgalmasabb – továbbjutásunkat, addig Ákos barátunk ismét csak a helyszínen szurkolta ki az elődöntőbe jutásunkat. Az Ő beszámolója következik Lisszabonból:

“A Benfica elleni negyeddöntőt sajnos elég nagy kavarodás előzte meg, de végül eljutottam a portugál fővárosba is. Lisszabon szépségben és hangulatban szerintem übereli még Barcelonát és Portót is. Ráadáasul Európa egyik legrégebbi városáról van szó, már 3000 évvel ezelőtt is éltek ott emberek. Portugálul “Lizsbóa”-nak kell ejteni a város nevét. A nyelv egyébként nagyon fura hangzású, nekem úgy hatott, mintha egy részeg spanyol próbálna románul beszélni. Viszont a helyieket nagyon kedveseknek és vendégszeretőeknek ismertem meg.

A nap jó hangulatban telt, mint mindenhol, itt is óriási eseménynek számított a Bayern érkezése, a kocsmák, bárok Bayernes és Benficás zászlókat tettek ki, és tekintettel arra, hogy az ő színük is piros, ez a szín dominált egész nap lépten-nyomon. Lisszabon nagyon turisztikus, de mégsem volt zsúfolásig tele turistákkal, a híres régi villamosokon és a bárokban mindenhol volt még hely, és a szuvenír-árusok is kevésbé voltak rátartiak, mint Rómában. Itt is a szelfibot dominált, de bőven akadt 5 eurós napszemüveg és fansál is. Jókat nevettem a vélhetően jamaikai áruson, aki minden Bayern szurkolót a “Hallo Helmut, wie geht’s, gut?” mondattal köszöntötte.

Sörük általában két fajta volt: a Sagres és a Super Bock. Mindkettő egészen iható. Ami még feltűnt, az érthető C. Ronaldo kultusz. Majd’ minden utcában van legalább egy üzlet, ahol a portugál válogatottban viselt mezét kapni lehet, gondosan a számmal kifelé fordítva.

A város 7 dombra épült, mint Róma, de ezek inkább hegyeknek tűnnek, mint domboknak. Nem is csoda hogy egyetlen biciklistát se láttam. A várból lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a Trejo folyó torkolatára. Citrom- és pálmafák jelzik, hogy ez már egy más klíma, mint Budapest, vagy München.
A stadionba a már az egyes városokból ismert rendőrségi felvezetéssel indult el a buszkonvojunk. Torinóban, Lisszabonban és Portóban úgy látszik, nem okoz olyan hatalmas gondot a fél várost lezárni, ha jönnek a bajorok.

A stadion nagyon impozáns, a 2004-es eb-re épült. Az ívelt piros csövek már messziről látszanak. A meccs előtti show se hétköznapi. Az operára emlékeztető himnuszuk közepette a csapat színeiben pompázó sas, a Benfica kabalaállata repül jónéhany kört. A közönség szinte végig hangosan szurkolt, a Bayernt pedig fáradhatatlanul fütyülték. Különösen az elmaradt piros lapot vették – halkan teszem hozzá: joggal – a szívükre. Azt is hangos füttyszóval konstatálták, ha a Südkurve egy újabb nótába kezdett.

Semleges tv-néző azt hihetné, a két tábor utána egymásnak esett, de erről szó sem volt. Egész nap együtt sörözött, fotózkodott, haverkodott a két tábor, majd 90 percre ádáz ellenségekké váltunk. A meccs után sem tudok atrocitásokról, igaz, a rendőrség mindent megtett, hogy hermetikusan elzárjon minket egymástól. A csapat egész végig nem adta fel, amit a portugál szurkolók díjaztak is. A Bayern hozta a “kötelezőt”, ha nem is az elvárt fölénnyel, de mégiscsak a BL elődöntőbe jutás volt a tét, nem igaz? És hogy mekkora volt a játékosok öröme, azt a meccs végi pogózásból is le lehetett mérni. A Benfica szukolói a meccs után hosszan tapsolták és éljenezték a csapatukat, amit a Bayern szurkolók közül azért jónéhányan tapssal díjaztak is.

Egy dolog feltűnt a meccs előtt. A Benfica szurkolók egy nagy zászlót lengettek a játékos arcképével a meccs előtt, de nem vagyok benne biztos, hogy Fehér Miki volt-e, csak sejtem. Ennek még utána kell járnom.”

Lisszabonban jártunk
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top