Történelem

1998-2004: A Hitzfeld-éra1998 nyarán érkezett Ottmar Hitzfeld Münchenbe, és tulajdonképpen már az első évében mindent elért a csapattal. A gárda begyűjtötte a 15. bajnoki címét, a Német Kupa döntőjéig menetelt, és a Bajnokok Ligájában is a Dinamo Kijev legyőzésével odaért a fináléba. A Barcelonában rendezett végjáték azonban minden Bayern-drukker számára keserű emlék marad, hiszen a Manchester United tulajdonképpen az utolsó pillanatokban fordította meg a mérkőzést a maga javára.

A bajorok villámrajtot vettek, és már az elején, Basler szabadrúgásgóljával vezetést szereztek. Aztán jött a hajrá, és az angolok Sheringham és Solskjaer góljaival maguk javára fordították meg a találkozót. Aki látta, soha nem felejti el. Ugyancsak fájó emlék marad a berlini Olimpai Stadionban rendezett kupadöntő. A rendes játékidőt követően 1-1 állt az eredményjelző táblán, majd a tizenegyes párbaj során a müncheniek 5-4 arányban alulmaradtak a Werder Bremennek szemben. A következő évben a bajorok rendkívül motiváltan és új lendülettel vetették bele magukat az új kupasorozatokba. A Bayernben ekkor olyan nevek játszottak, mint Oliver Kahn, Stefan Effenberg, Giovanne Elber, Mehmet Scholl, vagy a világbajnok Bixente Lizarazu.

Then Bayern boss Ottmar Hitzfeld recalls 'incredible' details of ...

A Bajnokok Ligájában már a csoportkör során a nagy rivális, Real Madriddal kerültek össze a bajorok. Ottmar Hitzfeld tanítványai nem kímélték a „királyi gárdát”, és oda-vissza megverték őket (a Santiago Bernabeuban 4-2 ,míg Münchenben 4-1 arányban). Az elődöntőben a két óriás aztán újból csak összekerült, de ebből sajnos már Anelkáék jöttek ki jobban. Madridban 2-0-ra nyertek a spanyolok, míg Elberék az Olimpiai Stadionban ebből a hátrányból csak egy gólt bírtak ledolgozni (2-1). Ennek ellenére Kahnék nem maradtak trófea nélkül. A célegyenesben az addig első helyen lévő Bayer Leverkusen kikapott a biztos kieső Unterhaching otthonában, és ezzel a bajorok ölébe hullott a salátástál. A Német Kupában eljött a revans ideje. A döntőt ezúttal is a Bayern München és a Werder Bremen vívta, ám ezúttal ez a finálé nem hozott akkora izgalmakat, mint a múlt évi. A Bayern simán, 3-0 arányban hozta a mérkőzést, ezzel visszavágva a tavalyi kudarcért. Ezzel a duplázással a müncheniek történetük során harmadszor tudták egy idényen belül megnyerni a Német Kupát és a Bundesligát is. Ráadásul Oliver Kahnt választották az év játékosának Németországban.

A 2000/2001-es idényre nagy valószínűséggel minden Bayern München drukker szívesen emlékszik vissza, amíg csak él. Noha a Német Kupában már a második fordulóban megálljt parancsolt a Magdeburg Effenbergéknek, a Bundesligát ritkán látható izgalmak között nyerték meg a bajorok. A 34. zárófordulóban még minden nyitott volt, és a Bayernnek csak Patrik Anderson hosszabbításban szerezett közvetett szabadrúgás gólja jelentette a bajnokság megnyerését, míg az őket üldöző Schalke épp ezzel a találattal maradt le a salátástálról.

Ez a siker hatalmas önbizalmat kölcsönzött Oliver Kahnéknak a 2001. május. 23-án rendezett Bajnokok Ligája döntőre. A találkozót a San Siróban rendezték, és az ellenfél a Valencia volt. A bőrnadrágosok a negyeddöntőben a Manchester Unitedon, míg az elődöntőben a Real Madridon vettek revansot, ráadásul úgy, hogy mind az angolokat, mind a spanyolokat oda-vissza megverték. A milánói fináléban két tizenegyes góllal a rendes játékidőben és a hosszabbításban is egyaránt 1-1 állt az eredményjelzőn. A gólokat Mendieta illetve Effenberg szerezték. Következtek hát a tizenegyesek. Az idegek harcából a németek kerültek ki jobban a Bayern portásának, Oliver Kahnnak köszönhetően, és 5-4 arányban legyőzték John Carewékat.

Winner 2001 - FC Bayern Munich

A következő esztendőben sem maradtak Ottmar Hitzfeldék trófea nélkül. Bár a bajnokságban a Dortmund és a Leverkusen mögött a csak a harmadik helyen végeztek, és a Német Kupában a későbbi győztes Schalke jelentette számukra az elődöntőben a végállomást, ennek ellenére 2001 novemberében a Boca Juniors elleni Világkupa döntőjében Sammy Kuffour góljával a müncheniekhez került 1976 után másodszorra is a Világkupa megnyeréséért járó trófea.

A Bajnokok Ligájában nem sikerült a címvédés, a negyeddöntőben a Real Madrid jelentette a végállomást. A 2002/2003-as szezon felemásra sikerült a Bayernnak. A Bajnokok Ligájából már a csoportküzdelmek során elbúcsúzott a rekordbajnok, de a Bundesligát 16 pontos előnnyel nyerte, és a Német Kupa döntőjében 3-1 arányban múlta felül a Kaiserslautern gárdáját. A fináléban Michael Ballack két gólt is szerzett. Ballacknak a távozó Effenberget kellett pótolnia, és az ő vezetésével a müncheniek negyedik alkalommal tudtak duplázni – nem véletlenül őt választották meg az „Év Játékosának” Németországban. A következő idényben a Bayern München leszerződtette Roy Makaayt, aki az előző évben 4 gólt is vágott a bajoroknak a BL-ben, de még a Deportivo játékosaként. A holland támadó a klub történetének addigi legdrágább igazolása volt, és később a „fantomnak” becézett csatár bebizonyította, hogy érdemes volt érte 18.75 millió eurót kifizetni.

Makaay első idényében 23 gólt szerzett, és nem rajta múlt, hogy Ballackék ebben az esztendőben semmit sem nyertek. A bajnokságban Werder Bremen mögött a második helyen végzett a Bayern, a Német Kupában pedig a negyeddöntőben az Alemannia Aachen csapata bizonyult túl nagy falatnak Ottmar Hitzfeldéknek. A Bajnokok Ligájában ismét csak a Real Madrid parancsolt megálljt a Bayernnek. A sikertelenségnek meg is lett az eredménye: hat szép és sikerekben gazdag év után Ottmar Hitzfeldnek távoznia kellett a Sabener Strasséról. A német tréner 4 bajnoki elsőség, 2 kupagyőzelem és 1 Bajnokok Ligája elsőség mellett elhódította a Világ Kupát is. Hitzfeldnél csak Udo Lattek tudott több trófeát nyerni.

 

Ottmar Hitzfeld celebrates his 70th birthday - FC Bayern Munich

 

1998-2004: A Hitzfeld-éra
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top